چگونه می‌توان تورم را کنترل کرد؟

تازه‌ترین گزارش مرکز آمار از کاهش تورم در ماه مهر خبر داد. اما مهم‌ترین برنامه‌های دولت سیزدهم برای مهار تورم‌های افسارگسیخته چیست؟

منابع مرتبط
عکس نوشت ها
چندرسانه ای
دریافت پست

پاسخ شبهه تازه‌ترین گزارش مرکز آمار از کاهش تورم در ماه مهر خبر داد. اما مهم‌ترین برنامه‌های دولت سیزدهم برای مهار تورم‌های افسارگسیخته چیست؟

محمد آزادی: تورم نقطه به نقطه در ماه مهر برای اولین بار در یک‌سال گذشته نزولی شد. البته که ۳۹.۲ درصدِ گزارش‌شده از جانب مرکز آمار ایران هم‌چنان بالاست، اما نسبت به ماه قبل دست‌کم ۴.۵ درصد کاهش یافته است. تُرمز افزایش گرانی‌ها اما چگونه کشیده شد؟ آینده اقتصاد ایران چیست؟

سرطان تورم؛ رئیسی اقتصاد ایران را چگونه تحویل گرفت؟

افزایش قیمت‌ها مردم را کلافه کرده است؛ بدتر از همه اما تورم اقلام خوراکی و کالاهای اساسی است. موضوعاتی که مستقیماً مرتبط با زندگی روزانه آنها است. بررسی پژوهش‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد بالاترین نرخ‌ تورم ماهانه در همه تاریخ بعد از انقلاب بویژه در دسته‌بندی اقلام خوراکی در دولت روحانی اتفاق افتاده است.

به‌طوری که در شهریور سال ۹۸ سفره‌های مردم تورم نقطه‌نقطه ۶۲.۸ درصدی را تجربه کرد. تورم «نقطه‌به‌نقطه» اصطلاحاً میزان افزایش قیمت‌ها نسبت به همان ماه در سال گذشته است. تورم نقطه‌به‌نقطه در مرداد ۱۴۰۰ یعنی آخرین روزهای حضور روحانی در پاستور براساس گزارش مرکز آمار ۴۵.۲ درصد اعلام شد.

البته که در روزگار دولت گذشته بانک مرکزی از ارائه آمارهای مستخرجه اقتصادی منع شده بود، اما بررسی‌های خبرنگار فارس نشان می‌دهد این مرجع تورم میانگین مرداد ۱۴۰۰ را بالغ بر ۵۸ درصد ارزیابی کرده بود! این میزان حتی رکوردِ تورم ۴۹.۵ سال ۷۴ دولت سازندگی را جابجا می‌کرد.

نوشدارو قبل از مرگ سهراب! چگونه می‌توان تورم را کنترل کرد؟

مهدی غضنفری وزیر اسبق صمت معتقد است گلوله تورمی تشکیل‌شده در دولت روحانی هنوز کاملاً تخلیه نشده است. وی می‌گوید: «دولت سیزدهم باید تلاش کند تا مخارج را کنترل و هزینه‌ها را کاهش دهد و از طرفی در هزینه‌های جاری، سیاست‌های انقباضی داشته باشد.»

همکاران من در گروه اقتصادی نیز در گفت‌وگوی تفصیلی با حسن صبوری کارشناس اقتصادی راهکارهای کاهش تورم را بررسی کردند. اجمالاً اینکه وی نیز معقتد است شکی نیست که تنها راه حل بلندمدت عبور از معضل تورم در اقتصاد ایران نیز رعایت مقررات انضباط پولی و مالی و حرکت بر مبنای آموزه‌های اقتصادی است.

سازندگان این ویدئوموشن نیز به زبان ساده تلاش کردند مبانی نقدینگی و رشد تورم را تبیین کنند:

برنامه دولت سیزدهم برای مهار تورم چیست؟

گذشت؛ اقتصاد ایران با تورم‌های نجومی به دولت سیزدهم رسید. آقای رئیسی وعده داده بعد از مدیریت موضوع واکسیناسیون عمومی برای مبارزه با کرونا، کنترل قیمت‌ها را در اولویت خواهد گذاشت. وی فلسفه حضور دولت را اصلاً ایجاد آرامش خاطر برای مردم و ایجاد ثبات برای بازار عنوان کرده بود.

میرکاظمی رئیس جدید سازمان برنامه و بودجه نیز که یکی از ارکان اساسی مدیریت مالی اقتصاد ایران است، مهم‌ترین اولویت دولت سیزدهم را مهار تورم عنوان کرده بود. وی هم‌چنین خط قرمز خود را برای افزایش حقوق‌ها در بودجه عمومی سال آینده، جلوگیری از ایجاد تورم عمومی برای مردم می‌داند.

همین سیاست در برنامه‌های وزارت اقتصاد نیز دیده می‌شود. سید احسان خاندوزی تقریباً در همه تحرکات و احکامی که در دوران جدید صادر کرده، روی همین موضوع تأکید کرده است. مثلاً بعد از انتصاب رئیس‌کل جدید بانک مرکزی، مهم‌ترین دستور کار وی را مهار نقدینگی و کنترل تورم عنوان کرد.

یا مثلاً در جریان صدور احکام مدیران عامل جدید بانک‌های دولتی مواردی مانند هدایت اعتبار به سمت تولید، خروج بانک از فعالیت‌های سوداگرانه و مراعات سفت و سخت مصوبات شورای پول و اعتبار درباره نرخ سود را تأکید کرد. وی هم‌چنین از پرداخت حقوق دو ماه گذشته کارمندان دولت بدون استقراض از بانک مرکزی خبر داد.

نبرد با غول تورم ادامه دارد و باید دید طی ماه‌های آتی آثار این اقدامات چگونه در سفره مردم خود را نشان خواهد داد.

سایر کسانی که به این مساله پاسخ داده اند